Dobro došli na Renta sajt

+381 60 305 52 05
info@rentasajt.com

Radno vreme: 09.00 - 17.00
ponedeljak-petak

Ako npr. na ovom blogu pogledate tekstove iz 2015. i 2014. godine, mogu vam samo reći da se slažem i danas sa napisanim u ovim tekstovima. Tekst “Kako sada biti prvi na Guglu? Ključne reči ili namera korisnika” iz 2013. g. važan je za shvatanje aktuelnog teksta koji je pred vama – priča o prepoznavanju namere korisnika preko Knowledge Graph algoritma, koji predstavlja uvod u priču o Google RankBrain sistemu softvera sa mogućnošću samostalnog učenja.

Kako da lako shvatite šta je dobar i loš SEO?

    Osobe koje rade loš SEO u svom govoru najviše koriste reči: “ključne reči”, “H tagovi”, “META tagovi”, “prvi na Guglu”, i sl.
    Osobe koje rade dobar SEO u razgovoru za optimizovanje neke veb stranice i celog veb sajta najviše se fokusiraju na sledeće:

 •     – “Šta je cilj posmatrane veb stranice i koje su namere korisnika u vezi sa tim ciljem?”
 •     – “Koliko je kvalitetno urađen sadržaj da bi se ostvario taj cilj stranice u odnosu na potrebe korisnika?”
 •     – “Koliko je jednostavno da korisnik uradi to što je zamislio na posmatranoj veb stranici?”
 •     – “Da li postoje specifična ponašanja korisnika kada istu akciju želi da uradi preko mobilnog telefona (Micro Moments – ovo ću možda posebno obraditi u nekom narednom periodu)”
 •     – …

U osnovi, pregledajte sajtove koji nude SEO usluge, i vidite šta tamo sve piše, a po mogućnosti pre odluke o kupovini ovih usluga pričajte sa osobama koje rade ovaj posao – zamolite ih da vam oblasne šta će raditi, kako će raditi, i što je najvažnije – zašto će to raditi.

Posledice loše urađene optimizacije za Gugl se obično ne vide brzo, ali kada se dese – obično je rešenje da pravite novi sajt na novom domenu…

Gugl tvrdi da je RankBrain treći najvažniji SEO faktor, pored sadržaja (reči) i linkova

Ako želite dobro da shvatite šta leži iza reči Google RankBrain, preporučujem da pre daljeg čitanja ovog teksta pročitate sledeće tekstove:

 •     FAQ: All about the Google RankBrain algorithm
 •     Artificial intelligence is changing SEO faster than you think
 •     How SEO Ranking Factors Are Changing – Latest Research at #SMX Advanced
 •     How to Use Google RankBrain in SEO

Ono što Gugl radi u poslednjih 6 godina ima za rezultat da se SEO radi po principu – kako da nešto uradim se ne radi, sve do momenta dok ne znate zašto to uopšte treba da radite. Znači, bez razumevanja strategije optimizacije za pretraživače, ne možete raditi SEO taktike.

U tom kontekstu treba posmatrati Gugl RankBrain:

 •     Ovaj sistem inteligentnog softvera uči veze između raznorodnih (komplikovanih) tipova upita korisnika, kao i veze između postavke rezultata pretraživanja u odnosu na ovaj tip upita.
 •     Gugl tvrdi da sve više koristi ovaj napredni softver u sve većem broju upita – da bi na što bolji način rangirao pojedinačne rezultate pretraživačkog upita.
 •     Gugl RankBrain se koristi više ili manje u odnosu na tip upita, i u odnosu na još ko-zna-koliko drugih parametara. To znači da se koristi i u ovim krajevima, za različite vrste upita… Naročito za one vrste upita koji su važni samom Guglu (upiti koji Guglu donose najviše sredstava od oglašavanja).

Iz prethodnog proizilazi najvažniji nauk koji se može izvući iz delovanja RankBrain softvera:

Svaki upit za posmatran veb sajt/veb stranicu treba posebno proučavati, i ovim tipom reinženjeringa (KeyPhrase/Intent Discovery) bi trebalo da se dođe do strategije mogućnosti boljeg pozicioniranja (Opportunity Discovery) za različite tipove aktuelnih upita, koji bi za rezultat trebalo da imaju veb stranice posmatrane kompanije bolje pozicionirane za dobro odabrane upite korisnika Gugla.

Zaključak: Fokusirajte se na nameru korisnika, sadržaj kreiran za potrebe te namere korisnika, i kako će korisnik tu nameru jednostavno ostvariti!

 

nastavak...

Dragan Varagic
 

 

 

 

Ukoliko su Vam potrebne bilo kakve dodatne informacije...

Kontaktirajte nas